top of page
  • Marja

Ademflow en Bevalling

Bijgewerkt op: 19 sep. 2022


De zwangerschapspufklasjes van vroeger, wie heeft er niet over gehoord? Bestaan ze nog? Of is dat echt verleden tijd? Tegenwoordig zijn er ontzettend veel manieren om je voor te bereiden op de bevalling. Toch krijg ik regelmatig de vraag van nieuwe cursisten of ik ademhalingstechnieken aanleer tijdens de zwangerschapsyogalessen. Bij het krijgen van deze vraag denk ik vaak aan pufklasjes en aan mijn eigen voorbereiding op mijn bevallingen.


Ik herken mezelf volledig in deze vraag. Toen ik zwanger was klampte ik mezelf tijdens de yogales vast een aan ademhalingstechniek waarbij ik een grote hap lucht nam en dan in kleine zuchtjes uit moest puffen. Daarbij moest ik dan bij ieder pufje 1 vinger aan tikken. Keer op keer vroeg ik mijn zwangerschapsyogadocent om deze oefening te herhalen zodat ik het maar niet zou vergeten tijdens mijn bevalling.

En wat denk je....

Tijdens mijn bevalling heb ik het even toegepast maar het voelde niet goed, het haalde me uit de flow om zo krampachtig vast te houden aan 1 bepaalde techniek die ik had geleerd.


Ik vind de vraag of ik ademhalingstechnieken aanleer tijdens mijn zwangerschapsyogalessen dan ook helemaal niet gek! Ik stelde als prille zwangere ooit dezelfde vraag. Nu ik heel wat ervaring rijker ben vind ik het dan ook een hele interessante vraag! Waar ik geen eenduidig antwoord op kan geven...


Hoe komt dat?!


Ik ben van mening dat een vrije ademhaling van belang is tijdens de bevalling. Als je vrij kunt ademen kun je in de bevalflow blijven. Als je 'ademhalingstechnieken' gaat leren dan ga je naar mijn mening trucjes aanleren. Het aanleren van trucjes kan juist averechts werken tijdens de bevalling omdat je er over na gaat denken. Dit haalt je uit de flow van de bevalling en kan je zelfs stress geven omdat je bang bent dat je het fout doet.


Mijn belangrijkste tip is dan ook:
'Je kunt niets fout doen, jouw lichaam weet wat het moet doen. Vertrouw daarom op je eigen ademhaling en vertrouw op je lichaam.'

Tijdens iedere les laat ik je bewust worden van je ademhaling en oefen je om vrij te ademen. Dit doen we op een natuurlijke manier, zodat je er niet over na hoeft te denken zodat het vanzelf gaat en zodat jij vrij kunt leren ademen tijdens de les. Als het dan eenmaal zo ver is en de bevalling is begonnen dan pik je deze vrije ademhaling op een natuurlijke manier op. Het gaat als van zelf.


Dus leer je dan ademhalingstechnieken? Ja misschien wel, als jij het zo wilt noemen, op mijn website zie je ook voorbij komen dat ik je ademhalingstechnieken aanleer en dat doe ik dus ook! Tijdens mijn les benoem ik het liever als vrije ademhaling ❤ Jij gaat voelen wat bij jou past, wat goed voelt voor jou. Dit ga je herhalen zodat het in je systeem komt zodat jij het jezelf eigen maakt. Als het dan zover is, de bevalling start en je kindje komt eraan dan hoef je niet na te denken, dan gaat het als vanzelf en ben jij in control!


Wist je dat je ook heel makkelijk buiten de yogales kunt oefenen met de ademhaling? Je hebt de adem altijd bij je en kan deze nooit vergeten dus je hebt geen excuus dat je hier geen tijd voor hebt, want oefenen met de adem kan altijd en overal!

Tip om thuis te oefenen:

- Stel in je telefoon een aantal reminders per dag om aandacht te besteden aan de adem.

- Bij iedere reminder sta je even stil bij je adem. Niet meer en niet minder. Volg je in en je uitademing en laat de adem op een natuurlijke manier naar binnen en naar buiten stromen door je neus.

- Voel je de rust en kalmte die deze simpele oefening je direct kan geven?


Wil je graag meer leren over vrij ademen tijdens de bevalling? Wil je dit graag onder begeleiding oefenen of met een groep andere zwangere vrouwen? Neem dan eens een kijkje bij de: Zwangerschapsyogalessen die ik aanbied of neem contact met me op: info@puurvoormama.nl


Liefs Marja

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page