top of page
Zoeken
  • Marja

Ademflow en Bevalling

Bijgewerkt op: 19 sep. 2022


De zwangerschapspufklasjes van vroeger, wie heeft er niet over gehoord? Bestaan ze nog? Of is dat echt verleden tijd? Tegenwoordig zijn er ontzettend veel manieren om je voor te bereiden op de bevalling. Toch krijg ik regelmatig de vraag van nieuwe cursisten of ik ademhalingstechnieken aanleer tijdens de zwangerschapsyogalessen. Bij het krijgen van deze vraag denk ik vaak aan pufklasjes en aan mijn eigen voorbereiding op mijn bevallingen.


Ik herken mezelf volledig in deze vraag. Toen ik zwanger was klampte ik mezelf tijdens de yogales vast een aan ademhalingstechniek waarbij ik een grote hap lucht nam en dan in kleine zuchtjes uit moest puffen. Daarbij moest ik dan bij ieder pufje 1 vinger aan tikken. Keer op keer vroeg ik mijn zwangerschapsyogadocent om deze oefening te herhalen zodat ik het maar niet zou vergeten tijdens mijn bevalling.

En wat denk je....

Tijdens mijn bevalling heb ik het even toegepast maar het voelde niet goed, het haalde me uit de flow om zo krampachtig vast te houden aan 1 bepaalde techniek die ik had geleerd.


Ik vind de vraag of ik ademhalingstechnieken aanleer tijdens mijn zwangerschapsyogalessen dan ook helemaal niet gek! Ik stelde als prille zwangere ooit dezelfde vraag. Nu ik heel wat ervaring rijker ben vind ik het dan ook een hele interessante vraag! Waar ik geen eenduidig antwoord op kan geven...