top of page
Zoeken
  • Marja

Waarom zou je een geboorteplan schrijven? De bevalling loopt toch anders dan je bedacht had??

Bijgewerkt op: 14 feb.

Toen ik voor de eerste keer door de verloskundige werd gewezen op de mogelijkheid van het schrijven van een geboorteplan, wist ik echt niet wat ik hiermee moest doen! Ik kreeg een formulier met een aantal vragen die me zouden kunnen helpen bij het schrijven van dit plan.

Ik dacht alleen maar: ‘Waarom zou ik een plan schrijven? Het loop toch altijd anders dan je van te voren bedenkt.’

Ik zag de waarde van een geboorteplan op dat moment niet. Voor de vorm vulde ik het formulier in en beantwoorde ik de vragen op het formulier. Ik besprak dit met mijn eigen verloskundige en dat was het. Ik heb werkelijk geen idee of de klinisch verloskundige of gynaecoloog die uiteindelijk mijn bevalling hebben begeleid dit ‘formulier’ ooit hebben gelezen??


Onlangs had ik een verdiepende les in mijn opleiding tot Relaxed bevallen vanuit Regie® geboortecoach, deze les werd verzorgd door gynaecoloog Claire Stramrood. Zij gaf mij verassende inzichten als het gaat om:

‘Wat verwachten zorgverleners van zwangere vrouwen?’

Graag wil ik hierover iets met je delen en dan kom ik weer terug op het belang van het schrijven van een geboorteplan. Wat deze gynaecoloog ons vertelde was dat als een zwangere in de tweedelijn terecht komt tijdens de bevalling, als zij dus in het ziekenhuis gaat bevallen zonder haar eigen verloskundige. Komt zij in handen van de zorg van een klinisch verloskundige of gynaecoloog. Deze zorgverlener uit de tweedelijn heeft de bevallende vrouw waarschijnlijk nog niet vaak, of zelfs nog nooit, ontmoet.