top of page
  • Marja

Ga mediteren tijdens je zwangerschap!

Bijgewerkt op: 18 mrt.

Waarschijnlijk weet je maar al te goed hoe belangrijk het is om ontspanning te vinden tijdens de zwangerschap. Om je kindje te kunnen laten groeien in een fijn en relaxed klimaat in jouw buik en ontspannen aan de bevalling te kunnen starten. Je weet vast dat stress niet goed is voor je lichaam en hoe belangrijk het is om ontspanning te vinden tijdens de zwangerschap en bevalling, maar hoe pak je dit aan?

Soms is het een enorme uitdaging in je drukke bestaan waarin je werkt, sociale contacten onderhoudt, sport en/of andere hobby’s beoefent. Het kan soms lastig zijn om balans te vinden. Werk kan dan ook een stresstrigger zijn. Het is lastig om een stapje terug te doen tijdens de zwangerschap, terwijl je zwangere lichaam dit van je vraagt. Je kunt het gevoel hebben dat je de zwangerschap er nog even naast moet doen. Een baby krijgen doe je er niet even bij…. Het is een groots werk, je zou kunnen zeggen: een levenstaak! Denken aan jezelf tijdens de zwangerschap is niet egoïstisch!


Meditatie kan een fijne tool zijn om in een ontspannen flow te komen en te blijven maar ook om te onderzoeken waar jij nu staat en dit waar nodig bij te stellen. Meditatie kan steun, kracht, vertrouwen en energie geven. Mediteren is niet zweverig, het is gewoon een momentje voor jezelf nemen. Niets geks in deze tijd nu je zwanger bent.


Misschien vraag je je af of het moeilijk of lastig is. Spoiler: Mediteren is niets moeilijks aan! Ga gewoon zitten.

Het doel van mediteren is voor iedereen verschillend. De een wil haar lichaam ontspannen de ander wil graag even focussen op het kindje in haar buik en contact en verbinding maken. Of gewoon even helemaal niets, even echt de pauzeknop induwen. Wat je reden ook is, bedenk van te voren dat er geen goed of fout is.


Waarom zou je mediteren tijdens je zwangerschap?

De voordelen van mediteren zijn eindeloos. Meditatie ontspant, dat is al in veel wetenschappelijke onderzoeken bewezen. Je weet inmiddels happy mama = happy baby. Sta jij ontspannen en positief in het leven dan kan je kindje groeien in een positief klimaat.

  • Wanneer je mediteert kun je negatieve emoties sneller loslaten (erg fijn in een soms spannende tijd zoals de zwangerschap, waarin er emotioneel en fysiek veel veranderd)

  • Je concentratie wordt beter handig nu je soms wordt overvallen door je ‘mombrain’ en veel vergeet 😉

  • Het is goed voor je immuunsysteem, win – win voor jou en je kindje!

  • Er wordt gezegd dat het helpt bij veroudering (mooi meegenomen dus!)

  • Je krijgt meer compassie, een super eigenschap voor een supermoeder in spe!

  • Je leert om beter in het moment te leven en minder op te gaan in de duizenden gedachtes die je hebt, heel fijn! Wellicht dat je dan ook minder piekert over de kleuren van de kinderkamer of welke kinderwagen je moet kopen 😉

Start meteen met een meditatie!

Ik heb alvast een fijne meditatie voor je opgenomen deze download je hieronder. Klik op de knop Nu kopen, je komt dan op een nieuwe pagina waar je de meditatie volledig gratis kunt downloaden.Wil je zelf thuis mediteren zonder geleide meditatie?

Als je start met meditatie is het van belang dat je een fijne plek uitzoekt. Dit is een plek waar je je een beetje kunt terugtrekken en waar je niet gestoord zult worden. Het is fijn om van te voren je partner of gezin uit te leggen dat je mediteert tijdens de zwangerschap en waarom je dit doet. Dan kunnen zij hier rekening mee houden op het moment dat je mediteert. Als je begint met mediteren kan dat in het begin wat onwennig voelen. Een tip die mij goed heeft geholpen toen ik ben gestart met mediteren was dat mijn yogadocent tegen me zei: ‘Bedenk je dat je alleen maar hoeft te zitten, meer niet.’

Start heel rustig, pak het als het ware aan alsof je start met het rennen van 5km. Heel rustig begin je dagelijks met 5 minuten in totaal, waarvan je misschien maar 2 tot 3 minuten werkelijk mediteert. Ook 5 minuten mediteren helpt al. Langzaam kun je dit verder uitbouwen, je voelt zelf wanneer je langer kan of wilt mediteren.

Ga het liefst zitten maar liggen kan ook, als je zit kun je beter focussen en val je niet ongemerkt in slaap of ga je liggen dutten. Zorg dat je makkelijk kunt zitten of liggen, dat je geen ongemakken ervaart.

Als je makkelijk zit of ligt dan start je met de focus op de adem. Zo starten we de zwangerschapsyogales ook. Je volgt de in- en uitdaming. Je hoeft hier niets aan te veranderen. Maar merk op wat er van binnen gebeurd als je op je adem focust. Iedere keer als je met je gedachten afdwaalt ga je met zachtheid terug naar de adem. De adem fungeert als anker, waar je iedere keer met zachtheid naar terug kunt keren. Het kan ook helpen de in- en uitademing te tellen. Je telt van 1 tot 10 en start dan weer vooraan met het tellen van de adem. Zo helpt de adem je iedere keer weer om te focussen. De adem helpt je te focussen en ontspannen, tijdens de meditatie, tijdens het dagelijks leven maar ook tijdens de bevalling kun je dit heel makkelijk toepassen. Ik begrijp dat dit veel informatie is maar onthoud goed, oefening baart kunst 😊 Oefen dagelijks 5 minuten en onthoud goed: ‘Bedenk je dat je alleen maar hoeft te zitten, meer niet.’ Succes! Ik ben benieuwd of je hiermee aan de slag gaat en hoor graag over je ervaring.

Mail me gerust als je vragen hebt! info@puurvoormama.nl


Wil je graag begeleid mediteren tijdens de zwangerschap? Sluit dan aan bij de zwangerschapsyogalessen in Boekel of Gemert. Tijdens de zwangerschapsyogalessen begeleid ik je door verschillende meditaties en ademhalingsoefeningen. Je herhaalt dit in de verschillende zwangerschapsyogalessen waardoor je je deze technieken eigen maakt en ze makkelijk zelf thuis kunt toepassen tijdens de zwangerschap en bevalling.


Aanmelden voor zwangerschapsyoga of meer informatie vind je via onderstaande link!Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page