top of page
  • Marja

Angst voor bevallen

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2023

Waarom hoor ik het zo vaak om me heen?? Dat vrouwen bang zijn voor hun bevalling of zich angstig voelen als er niet continu een verloskundige of gynaecoloog aan hun zijde staat tijdens de bevalling?

Voorop gesteld ik ben van mening dat een barende vrouw continu steun moet kunnen en mogen ontvangen van een verloskundige en/of doula. Daar sta ik compleet achter. Een vrouw moet zich gehoord en gedragen kunnen voelen tijdens haar baring.


Maar die angst voor de bevalling… die grijpt me de laatste tijd merk ik.


Vrouwen die me vooraf aan de bevalling aangeven bang te zijn voor de bevalling of die angstige momenten hebben beleefd tijdens de bevalling omdat ze ‘alleen’ gelaten werden door het zorgpersoneel.


Waarom zijn we bang voor een autonoom proces van ons lichaam? Want bevallen is een autonoom proces dat net zo vanzelf gaat als de spijsvertering. Het lijkt er op of we het contact met ons lichaam kwijt zijn geraakt. Het vertrouwen in ons oersterke barende lichaam.

Soms maakt me dit zo verdrietig!

Begrijp me niet verkeerd in bovenstaand. Bevallen is een autonoom proces, dit wil niet zeggen dat alles altijd zo natuurlijk als mogelijk kan gaan. Ik sta compleet achter medische interventies tijdens een bevalling als er zich complicaties voordoen. Ik ben zeker dankbaar dat we in een tijd leven waarin dit mogelijk is als er ‘stront aan de knikker’ is!


Maar waar is de andere kant? Het vertrouwen in ons oersterke krachtige vrouwenlichaam? Het vertrouwen dat je dit kunt! Dat jouw lichaam dit zelf kan! Dat jouw vrouwenlichaam gemaakt is om te baren!

Waarom zijn we zo bang dat het mis zou gaan als er geen medici in de buurt is? Waar komt deze angst vandaan?

Het zit zo diep geworteld en het gaat way back….

Naar mijn mening heeft het er alles mee te maken met hoe wij als vrouwen door de eeuwen heen zijn behandeld en hoe bevallingen worden gepresenteerd in de media. Je ziet op het tv scherm vrouwen die angstige momenten mee maken met een team van medici om hen heen. Als klein meisje zag je dit al op tv en dat beeld in de media is onveranderd. Hoe kan het ook anders dan dat jij denkt dat dit is hoe bevallen gaat. Ik voel je ik begrijp je, dit is niets geks.


In alle eerlijkheid.. voordat ik voor de eerste keer ging bevallen, dacht ik dat ik plat op een bed moest gaan liggen tot mijn baby geboren zou worden. Dat ik vooral precies moest doen wat het medisch personeel mij zou vertellen en als ik dit niet zou doen zou het wellicht niet zo fijn aflopen als ik zou willen. Echt waar! Dit was mijn beeld van bevallen. Gevormd door media en de bevalervaringen die ik hoorde van vrouwen uit mijn omgeving.


Gelukkig had ik mezelf voor mijn tweede bevalling beter laten informeren en was ik een stuk wijzer! Ik wist over de fases van een baring. Ik had daardoor meer vertrouwen in mijn lichaam, wist beter wat ik kon verwachten en wist vooral dat ik keuzes had!


Daar bovenop ben ik in de afgelopen jaren door de zwangerschapsyoga- en opleiding tot geboortecoach ontzettend veel wijzer geworden! En met deze nieuwe kennis en informatie verander ik mijn eigen bevallingservaringen niet meer maar kan ik jou wel helpen!


Wist je dat je het beeld hoe je over bevallen denkt kan ombuigen? Dat ik je kan helpen om positief naar bevallen te gaan kijken? Dat we dit samen aan kunnen pakken? Ja dat kan! Dat kunnen we op een eenvoudige manier ombuigen. Maar daarvoor is wel jouw inzet nodig!

Als je met mij aan de slag gaat in de zwangerschapscursus en/of het Relaxed Bevallen vanuit Regie Programma besteed ik hier uitgebreid aandacht aan. Je gaat samen met mij aan de slag met een positieve mindset rondom bevallen. Iedere les kom je een stapje dichterbij en krijg je meer en meer vertrouwen in je zwangere en straks barende lichaam. Zodat je positief, met kracht en vertrouwen jullie kindje op de wereld kunt zetten.


Interessant weetje! Ik heb zelf een dochter, ik leer haar (en ook mijn zoon) nu al vertrouwen op hun lichaam. Mijn dochter leert dat het vrouwenlichaam krachtig en oersterk is dat het veel meer aan kan dan we soms denken. Ook leert ze dat een barende vrouw een krachtige vrouw is die weet wat ze doet! Ik leer haar ook vooral dat bevallingen normaal zijn. Ze weet dat een baby geboren kan worden zowel in het ziekenhuis als thuis. (Dus niet zoals sommige kinderboeken beweren, 'Mama gaat naar het ziekenhuis en toen was er opeens een baby.') En ja soms kijk ik positieve bevalfilmpjes voor mijn cursussen en kruipt mijn dochter bij me op schoot en kijkt mee. Ze is gek op baby's en vindt bevallingen super normaal en daar ben ik super trots op! Wie weet wordt ze in de toekomst verloskundige of kraamverzorgster het zou me niet verbazen!


Mijn standpunt!

Normaliseer bevallingen! Want het is de normaalste zaak van de wereld!

Als wij weer naar bevallingen gaan kijken als een autonoom proces van ons lichaam. Als een proces waar ons lichaam voor gemaakt is zal er veel minder angst bestaan voor en rondom bevallingen. Zullen veel meer vrouwen de kracht van hun lichaam mogen ervaren en positief op hun bevalling terug kunnen kijken.


sidenote: De bevalfilmpjes die ik samen met mijn dochter kijk zijn uiteraard positieve bevalervaringen en ik zorg ervoor dat ze niets ziet wat ik (nog) niet verantwoord vind.


Meer weten? Neem gerust eens contact op: info@puurvoormama.nl of kijk eens in mijn cursusaanbod: www.puurvoormama.nl/aanbod


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page