top of page
  • Marja

De investering die baby heet, welke keuzes maak jij?

Een verloskundige zei ooit tegen me: ‘Die zwangerschapscursussen zijn allemaal zo duur! Waarom? Het is al allemaal zo duur voor zwangeren.’ Deze uitspraak van de verloskundige maakte me zo intens verdrietig!


Weet je waarom? Ik kreeg verdriet van de manier waarop zwangeren worden geïnformeerd tijdens hun zwangerschap. Vooral hoe ze worden geïnformeerd over zwangerschap, geboorte en de kraamtijd.

Want vanaf het moment dat je je zwangerschap bekend maakt aan de wereld wordt je overladen met goedbedoelde adviezen van je omgeving én ondernemers….


De grote babywinkelketens weten je in no time te vinden en overladen je met informatie over de meest peperdure kinderwagens, verwarmde aankleedkussens en zelfs verwarmde billendoekjes! Iedereen heeft het beste product voor jou en vooral voor je baby! Om het allemaal makkelijker te maken. En dat gaat ver! Er wordt ontzettend slim op je gevoel ingespeeld. Honderden soms wel duizenden euro’s worden er geïnvesteerd in de kraamtijd en de periode daarna. Want alles moet zo snel mogelijk back on track. Zo min mogelijk slapeloze nachten en alles voor het comfort van je kindje in de eerste maanden. Je kindje heeft het allemaal nodig, echt waar!?


Waarom zou je je kindje helemaal pamperen met technologie en deze dure investeringen maken? Want dat is wat ik zie gebeuren, technologie die ons kindje in de watten legt, van de Rockit die je kindje wiegt in zijn kinderwagen tot de verwarmde billendoekjes. Ik zal de laatste zijn die zegt dat we zonder technologie kunnen want er zijn zeker technologische snufjes die ons leven makkelijker maken. Maar we kunnen zelf ook nog steeds heel goed voor ons kindje zorgen!


Je kindje zat ongeveer 9 maanden in je buik, was helemaal 1 met jouw lichaam, jouw warmte en jouw voeding, wat je kindje nodig heeft is jouw liefdevolle aandacht en jouw verwarmende huid! Precies dat waar je kindje het meeste baat bij heeft is kosteloos. Of misschien ook wel onbetaalbaar!


Steeds meer horen en leren we over de eerste 1000 dagen van een mensenleven. Dit gaat over de conceptie tot en met 2 jaar. De gezondheid van een kindje begint al voor de conceptie en niet pas na de geboorte. Sterker nog de periode in de buik en de geboorte spelen hierin een mega grote rol. Vanaf de conceptie is de ontwikkeling van een kind bepalend voor zijn gezondheid en welzijn als volwassene voor de rest van zijn leven. En laat nou de geboorte een van de eerste meest grote levensgebeurtenissen voor je kindje zijn in die eerste 1000 dagen. Hoe fijn zou het zijn als deze eerste mega grote levensgebeurtenis voor je kindje een zachte landing in deze grote wereld mag zijn?


Ondertussen worden we nog steeds met slimme marketing trucs overladen dat we toch echt die ene peperdure kinderwagen nodig hebben. ‘Ik gebruik hem zelf ook.’ De uitspraak van die lieve kinderwagenverkoopster die je een kinderwagen van €1000 plus euro aan wil smeren. Ik weet dat je nu misschien voelt, die kinderwagen verkoopster met haar marketingtrucjes dat doorzie ik echt wel.


Good for you! Ik hoop het echt want dan kunnen we de volgende schaamteloze informatievoorziener onder de loep nemen, namelijk: NETFLIX! Of eigenlijk ieder media platform dat een niet realistische bevalling laat zien.


Ik noem het altijd de Netflix bevalling: De rood aangelopen badende, op haar rug liggende én onvoorbereide vrouw, want het lijkt vaak of ze echt niet weten wat erop zich afkomt. En dat is het beeld dat we voorgeschoteld krijgen over bevallen.


We krijgen voorgeschoteld dat de bevalling iets is:

- Om angst voor te hebben

- Het is een grote wee

- Het overkomt je

- Je moet even door ‘de hel op aarde’

Dit zijn uitspraken die ik in mijn cursussen en lessen te horen krijg. Vul zelf aan….


Angst en drama verkopen! Dus we krijgen de meest verschrikkelijke bevallingservaringen voorgeschoteld door de media. Dit is NIET de realiteit en zeker niet helpend in de voorbereiding op jouw bevalling!


Een goede voorbereiding op de zwangerschap, bevalling en kraamtijd is in deze tijd een MUST. Nu technologie het lijkt over te nemen, om voor ons kindje te zorgen; denk aan de verwarmde aankleedkussens en billendoekjes die het bijna lijken te winnen van onze eigen lichaamswarmte, want waarom zouden we ze anders aanschaffen?


Maar ook de technologische hoogstandjes in de verloskamers. Begrijp me niet verkeerd, medische (technologische) interventies zijn mega waardevol als er ‘stront aan de knikker is’. Echter hoe manoeuvreer jij als barende door deze hele technologie heen? Hoe blijf je bij jezelf? Hoe wordt jij niet die rood aangelopen, op haar rug liggende barende vrouw die niet weet wat er op haar af komt?


Want je hebt naast de technologische snufjes ook nog de fysiologie, het natuurlijke proces van de baring dat gevolgd mag worden. Jouw lichaam weet namelijk, net als het geven van lichaamswarmte aan je kindje, heel goed hoe het moet baren. Het lijkt soms dat waar daar ontzettend ver van verwijderd zijn. En dat doet me verdriet. Vrouwen die niet weten hoe een baring gaat, alles op zich af laten komen en daardoor overvallen worden door alles wat er tijdens de bevalling gebeurd. Waardoor de baring een nare ervaring wordt om op terug te kijken.


Terugkomend op het belang van de eerste 1000 dagen doet de beleving van de barende en het kindje er ook toe! Hoe gaan zij de rest van hun leven terugkijken op deze levensgebeurtenis?


Daarmee terugkomend op de vraag van de verloskundige waarom zwangerschapscursussen zo duur zijn terwijl alles voor de zwangere al zo duur is? Zoals je leest is er heel wat werk te verzetten! Een voorbereiding tijdens de zwangerschap en op de bevalling in deze moderne tijd gaat verder dan een paar ademhalingstechnieken. Je hebt meer nodig dan dat!


Welke keuze maak jij?

De peperdure kinderwagen en verwarmende billendoekjes om je kindje te pamperen?

OF

Een investering die je kindje en jijzelf de rest van jullie leven positief meedragen: een voorbereiding op de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Zodat jullie fijn op deze periode terug kunnen kijken en samen een sterke start met de eerste 1000 dagen maken.


Jij wilt toch ook de juiste keuzes voor jezelf en je kindje maken?

Voel jij ook de invloed van buitenaf?

-> Je omgeving met de meest goedbedoelde adviezen?

-> De slimme marketingtrucs van verkopers?


Omdat ik heel goed weet hoe lastig het is om de juiste keuzes te maken in deze periode. Geef ik Maandag 16 oktober een online Masterclass: Zwanger en keuzestress?!


-> Welke mogelijkheden zijn er ter voorbereiding tijdens zwangerschap en op de bevalling?

-> Hoe blijf je bij jezelf?

-> Ontdek wat het beste bij jou (en je partner) past.

-> Ik deel met je welke investeringen de meest waardevolle voor mij zijn geweest en welke je echt achterwege kunt laten en dat zal je misschien nog verrassen!

-> Interessante boeken en podcasttips ter voorbereiding. Waar je meteen mee aan de slag kunt!
41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page