top of page
  • Marja

Wat is het doel van babymassage?

Bijgewerkt op: 10 jan.

Als je kindje nog in de buik zit leert het al de taal van aanraking, dit is op dat moment jullie allerbelangrijkste communicatiemiddel. Je plaatst liefdevol je handen op je buik en maakt contact met je kindje. Als je kindje geboren is kun je ook op andere manieren communiceren, door middel van babymassage en aanraking kun je iets extra’s toevoegen aan jullie communicatie en hechting.


Liefdevol en lichamelijk contact is namelijk onmisbaar voor de gezonde ontwikkeling van baby’s en peuters. Kleine kinderen zijn zeer gevoelig voor aanraking in het algemeen. Wist je dat van alle zintuigen de tastzin als eerste wordt ontwikkeld?


De manier waarop de baby wordt aangeraakt is bepalend voor zijn verdere leven. Dat is dus nogal wat! En daar kan jij als moeder (of vader) mooi op inspelen door samen met je kindje een babymassage cursus te gaan doen.

Wist je dat uit een onderzoek uit de 13e eeuw al bleek hoe belangrijk aanraking en liefdevol contact voor een baby is? Tijdens een onderzoek in een weeshuis in Duitsland wilde koning Ferdinand weten welke taal kinderen zouden gaan spreken als zij geen talig contact zouden hebben. Er waren 2 groepen kinderen: 1 groep die normaal verzorgd werd en een groep waartegen niet gesproken werd. Deze laatste groep kinderen kregen daarmee nauwelijks aandacht en alleen lichamelijk contact bij het verschonen of voeden. De tweede groep baby’s stierven allemaal. Dit voorbeeld benadrukt meer dan eens het belang van liefdevolle aanraking. Het is van levensbelang!


Elk kind wordt dan ook geboren met het vermogen om contact te willen maken met zijn omgeving. In het laatste gedeelte van bevalling bijvoorbeeld komt er adrenaline vrij bij moeder en kind (en ook de vader!) Dit maakt jullie super alert, deze alertheid maakt dat jullie kindje heel graag contact met jullie wil maken direct na de geboorte. Denk maar eens aan de wijd open ogen van je kindje die je diep en indringend aankijken direct na de geboorte.


Dat vermogen van je kindje om contact te willen maken met omgeving is er niet voor niets! Zoals je net al las is het mega belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje! Je baby is er volledig op uitgerust om ook na de geboorte contact te maken met zijn omgeving. Het gedrag van pasgeboren baby’s roept bij de mensen om het kindje heen bepaalde reacties op, je baby probeert een vaste vertrouwenspersoon aan zich te binden, meestal de moeder. Dit wordt hechtingsgedrag genoemd.


Baby’s zijn heel goed uitgerust om de aandacht die ze nodig hebben van ons te krijgen. Denk aan de gevoelens die het bij je oproept als je naar een pasgeboren baby kijkt. Vaak voel je vertedering, zachtheid een liefdevolle blik en zorgzaamheid. Volwassen reageren op hun beurt ook instinctief op het hechtingsgedrag van een baby. Heb jij eens opgelet hoe je tegen een pasgeboren baby praat? Vaak met gekke gezichten, grappige geluiden, een hoge stem en een glimlach.


Hechting komt tot stand met behulp van zintuigen. Zonder zintuigen is hechting helemaal niet mogelijk. Zintuigen vormen de verbinding tussen een mens en de wereld om hem heen en voor pasgeboren baby’s zijn de zintuigen stuk voor stuk van groot belang. Dat begint al in de baarmoeder.


Je kunt je vast wel voorstellen dat de baarmoeder geborgenheid en veiligheid biedt:

Denk aan de omstandigheden in de baarmoeder, die ideaal zijn voor het ongeboren kindje.

- de geborgenheid die de baarmoeder heeft

- het gevoel van gewichtloosheid in het vruchtwater

- honger en dorst spelen in de baarmoeder geen rol

- de baarmoeder is altijd op de juiste temperatuur voor je kindje

- het wordt rustig op en neer geschommeld en bewogen in het vruchtwater en door de wanden van de baarmoeder wordt het kindje bij bewegingen van de moeder constant aangeraakt.


Dan kun je je vast ook wel voorstellen dat de overgang van jouw warme en veilige buik naar de grote wereld een enorme verandering is voor je kindje!


Door je baby regelmatig te masseren met een babymassage en daarmee de tastzin te prikkelen en je kindje bewust te maken van het voelen van de grenzen van het lijfje, help je je kindje gerust te stellen en ontspannen maar ook de wereld ontdekken!

Door middel van babymassage kun je je kindje laten ontspannen, je leert je kindje kennen en verstrekt daarmee de hechting. Door de aanraking van je kindje komt her hormoon oxytocine vrij het knuffel- of liefdeshormoon, dit zorgt voor ontspanning, rust en hechting. Babymassage is niet alleen goed voor de hechting maar ook voor het immuunsysteem, je helpt tijden de massage de bloedcirculatie van je kindje en stimuleert de zintuigen van je baby. Babymassage helpt bij de spierontwikkeling en je kunt je kindje ondersteunen wanneer je kindje krampjes heeft.

Tijdens de cursus babymassage van Puur voor Mama leer je je kindje, in de leeftijd van 6 weken tot 8 maanden, masseren volgens de Shantala methode. In een cursus van 4 weken, 4 bijeenkomsten, leer je de hele massage. Je ontvangt aan het einde van de cursus een compleet naslagwerk met informatie en afbeeldingen om de babymassage thuis voor te kunne zetten. Zodat jullie na de cursus met veel plezier door kunnen gaan met deze fijne en ontspannen massage.


Meer weten? Check de Babymassage cursus!




20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page