top of page
Zoeken
  • Marja

Wat is het doel van babymassage?

Als je kindje nog in de buik zit leert het al de taal van aanraking, dit is op dat moment jullie allerbelangrijkste communicatiemiddel. Je plaatst liefdevol je handen op je buik en maakt contact met je kindje. Als je kindje geboren is kun je ook op andere manieren communiceren, door middel van babymassage en aanraking kun je iets extra’s toevoegen aan jullie communicatie en hechting.


Liefdevol en lichamelijk contact is namelijk onmisbaar voor de gezonde ontwikkeling van baby’s en peuters. Kleine kinderen zijn zeer gevoelig voor aanraking in het algemeen. Wist je dat van alle zintuigen de tastzin als eerste wordt ontwikkeld?


De manier waarop de baby wordt aangeraakt is bepalend voor zijn verdere leven. Dat is dus nogal wat! En daar kan jij als moeder (of vader) mooi op inspelen door samen met je kindje een babymassage cursus te gaan doen.

Wist je dat uit een onderzoek uit de 13e eeuw al bleek hoe belangrijk aanraking en liefdevol contact voor een baby is? Tijdens een onderzoek in een weeshuis in Duitsland wilde koning Ferdinand weten welke taal kinderen zouden gaan spreken als zij geen talig contact zouden hebben. Er waren 2 groepen kinderen: 1 groep die normaal verzorgd werd en een groep waartegen niet gesproken werd. Deze laatste groep kinderen kregen daarmee nauwelijks aandacht en alleen lichamelijk contact bij het verschonen of voeden. De tweede groep baby’s stierven allemaal. Dit voorbeeld benadrukt meer dan eens het belang van liefdevolle aanraking. Het is van levensbelang!