top of page
Zoeken
  • Marja

Relaxed bevallen kan dat?

Sinds januari bied ik een nieuw programma aan: Relaxed bevallen vanuit Regie®. Misschien roept het bij jou de vraag op: ‘Relaxed bevallen kan dat?’ Bevallen is toch pijnlijk? Je raakt de controle over je lichaam kwijt. Bevallen is spannend of misschien roept het zelfs een angstig gevoel op. Je weet niet wat er komen gaat, je kunt het niet plannen. En ga zo maar door.


Ik voel je! Ja ik was daar ook. Ik had mega veel vertrouwen in mijn lichaam met beide zwangerschappen, bevallen dat zou me vast lukken want dat is al die vrouwen voor mij ook gelukt. Maar ik wist maar weinig van bevallen en wist niet wat er op me af zou komen en dat vond ik best wel heel erg spannend!


Hoe komt het dat we zo weinig weten van bevallen?

Vroeger had je grote gezinnen, het kon wel eens zo zijn dat je een bevalling van een broertje of zusje meegemaakt had. Tegenwoordig is dat niet meer zo. De bevallingen die we gezien hebben komen vanuit de media. De media geeft ons niet bepaald een rooskleurig beeld als het om bevallen gaat. We zien een vrouw schreeuwend op haar rug verlost worden van haar kind door een gynaecoloog of verloskundige. Dat is de ‘Netflix’-Bevalling’ zoals ik het noem.

Lieve vrouw of partner, vergeet direct deze Netflix-bevalling want het is niet de realiteit!

PSSSSTTT.....

Ik ga je een ding verklappen, het kan echt anders dan wat ons voorgeschoteld wordt door de media. Relaxed bevallen kan! Echt waar! Mits je jezelf voorbereid op wat er komen gaat en je plan maakt voor de geboorte van je kindje. Misschien denk je nu: ‘Een bevalling is niet te plannen.’ Daar heb je helemaal gelijk in. Een bevalling is niet te plannen maar je kunt je wel voorbereiden en vooral aangeven wat je graag zou willen. Wist je dat maar liefst 69% van de bevallingen van het eerste kindje in de 2e lijn belanden? Dit betekent dat maar liefst 69% van de vrouwen die van hun eerste kindje bevallen in het ziekenhuis bevalt. Zij hebben hun de gynaecoloog of klinisch verloskundige die hun bevalling begeleid maar weinig of zelfs nog nooit gezien. Deze zorgverlener kan daarom niet weten wat jij prettig vind en waar je van ontspant kortom wat jou kan helpen om Relaxed te bevallen. Daarom is een geboorteplan zo belangrijk zodat de zorgverlener aan de hand van dit plan jou kan ondersteunen en weet wat jouw wensen zijn, waar je bij ontspant en hoe jij over bevallen denkt.

Tijdens een bevalling is er vaak weinig ruimte voor uitgebreide uitleg als het gaat om een interventie. De druk op de zorg is groot en het is op de verloskamers vaak druk. Daarom is het dubbel zo fijn voor een zorgverlener als jij al een plan hebt waarmee je de communicatielijnen kan verkorten, waarin je aan kunt geven hoe je over bepaalde interventies denkt, wat je wensen zijn. Wanneer wil je iets wel of juist niet? Waarom wel of niet? Maar vooral hoe ontspan jij? Waar voel je je veilig bij? Want als je een fijne ontspannen en comfortabele omgeving voor jezelf kunt creëren zul je makkelijker in de bevalflow blijven en beter kunnen ontspannen en dus relaxter kunnen bevallen.


Misschien denk je: ‘Relaxed bevallen dat kan niet want een bevalling doet pijn.’ Dat klopt daar kunnen we niet omheen. De baarmoederspieren trekken samen, maken weeën en dit voel je! Dat ga ik niet ontkennen. Maar de manier waarop jij omgaat met deze weeën, heeft zo ontzettend veel invloed op hoe jij de pijn ervaart. Hoe meer ontspannen jij bent, hoe minder pijn je van de weeën zult ervaren. Hoe kun jij het beste ontspannen? Natuurlijk bij degene waar jij je comfortabel bij voelt, iemand die je goed kent, iemand die jou door en door kent. En wie is dat? Juist je partner (of geboortepartner). Jouw partner kan ervoor zorgen dat jij Relaxed kan bevallen. En dat is een mega grote verantwoordelijkheid! Die partners vaak dolgraag willen dragen. Maar ze weten vaak niet zo goed hoe ze die rol moeten vervullen. Want wat weet jou partner nou van bevallen? Meestal niet zo heel veel.

Help je partner hierbij! Help elkaar! Bereid jezelf als zwangere niet alleen voor. Zorg dat ook je (geboorte) partner de tools in handen heeft om jou te kunnen ondersteunen tijdens de bevalling. Zorg dat je (geboorte) partner weet hoe een bevalproces gaat en zorg dat je (geboorte) partner op de hoogte is van jouw wensen rondom bevallen!

Het Relaxed bevallen vanuit Regie programma is dan echt een uitkomst. Je volgt dit complete programma van A-Z samen met je (geboorte) partner. Je ontvangt beide alle informatie, je hoeft niet steeds na de les alle informatie met je partner te delen want je bent beide aanwezig tijdens de cursus. Wat je wel doet is wekelijks een fijne date-night plannen om te oefenen met alles wat je in de cursus leert. Zo hebben jullie straks tijdens de bevalling beide alle tools in handen om Relaxed te kunnen bevallen. Je duikt tijdens de cursus ook samen in het geboorteplan bent samen op de hoogte van jullie wensen. Dit maakt het voor je partner een stuk makkelijker om straks op een fijne manier met het zorgpersoneel te communiceren tijdens de bevalling.


Kortom dit programma biedt jullie echt alle tools zodat je (geboorte) partner jou met vertrouwen kan ondersteunen tijdens de bevalling en dat je samen de verantwoordelijkheid draagt om Relaxed te kunnen bevallen.

Meer weten? Check het programma hieronder!8 weergaven0 opmerkingen