top of page
  • Marja

Relaxed bevallen kan dat?

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2023

Sinds januari bied ik een nieuw programma aan: Relaxed bevallen vanuit Regie®. Misschien roept het bij jou de vraag op: ‘Relaxed bevallen kan dat?’ Bevallen is toch pijnlijk? Je raakt de controle over je lichaam kwijt. Bevallen is spannend of misschien roept het zelfs een angstig gevoel op. Je weet niet wat er komen gaat, je kunt het niet plannen. En ga zo maar door.


Ik voel je! Ja ik was daar ook. Ik had mega veel vertrouwen in mijn lichaam met beide zwangerschappen, bevallen dat zou me vast lukken want dat is al die vrouwen voor mij ook gelukt. Maar ik wist maar weinig van bevallen en wist niet wat er op me af zou komen en dat vond ik best wel heel erg spannend!


Hoe komt het dat we zo weinig weten van bevallen?

Vroeger had je grote gezinnen, het kon wel eens zo zijn dat je een bevalling van een broertje of zusje had meegemaakt. Tegenwoordig is dat niet meer zo. De bevallingen die we gezien hebben komen vanuit de media. De media geeft ons niet bepaald een rooskleurig beeld als het om bevallen gaat. We zien een vrouw schreeuwend op haar rug verlost worden van haar kind door een gynaecoloog of verloskundige. Dat is de ‘Netflix’-Bevalling’ zoals ik het noem.

Lieve vrouw of partner, vergeet direct deze Netflix-bevalling want het is niet de realiteit!

PSSSSTTT.....

Ik ga je een ding verklappen, het kan echt anders dan wat ons voorgeschoteld wordt door de media. Relaxed bevallen kan! Echt waar! Mits je jezelf voorbereid op wat er komen gaat en je plan maakt voor de geboorte van je kindje. Misschien denk je nu: ‘Een bevalling is niet te plannen.’ Daar heb je helemaal gelijk in. Een bevalling is niet te plannen maar je kunt je wel voorbereiden en vooral aangeven wat je graag zou willen. Wist je dat maar liefst 69% van de bevallingen van het eerste kindje in de 2e lijn belanden? Dit betekent dat maar liefst 69% van de vrouwen die van hun eerste kindje bevallen in het ziekenhuis bevalt. Zij hebben de gynaecoloog of klinisch verloskundige die hun bevalling zal ondersteunen maar weinig of zelfs nog nooit gezien. Deze zorgverlener kan daarom niet weten wat jij prettig vindt en waar je van ontspant kortom wat jou kan helpen om Relaxed te bevallen. Daarom is een geboorteplan zo belangrijk zodat de zorgverlener aan de hand van dit plan jou kan ondersteunen en weet wat jouw wensen zijn, waar je bij ontspant en hoe jij over bevallen denkt.

Tijdens een bevalling is er vaak weinig ruimte voor uitgebreide uitleg als het gaat om een interventie. De druk op de zorg is groot en het is op de verloskamers vaak druk. Daarom is het dubbel zo fijn voor een zorgverlener als jij al een plan hebt waarmee je de communicatielijnen kan verkorten, waarin je aan kunt geven hoe je over bepaalde interventies denkt, wat je wensen zijn. Wanneer wil je iets wel of juist niet? Waarom wel of niet? Maar vooral hoe ontspan jij? Waar voel je je veilig bij? Want als je een fijne ontspannen en comfortabele omgeving voor jezelf kunt creëren zul je makkelijker in de bevalflow blijven en beter kunnen ontspannen en dus relaxter kunnen bevallen.


Misschien denk je: ‘Relaxed bevallen dat kan niet want een bevalling doet pijn.’ Dat klopt daar kunnen we niet omheen. De baarmoederspieren trekken samen, maken weeën en dit voel je! Dat ga ik niet ontkennen. Maar de manier waarop jij omgaat met deze weeën, heeft zo ontzettend veel invloed op hoe jij de pijn ervaart. Hoe meer ontspannen jij bent, hoe minder pijn je van de weeën zult ervaren. Hoe kun jij het beste ontspannen? Natuurlijk bij degene waar jij je comfortabel voelt, iemand die je goed kent, iemand die jou door en door kent. En wie is dat? Juist je partner (of geboortepartner). Jouw partner kan ervoor zorgen dat jij Relaxed kan bevallen. En dat is een mega grote verantwoordelijkheid! Die partners vaak dolgraag willen dragen. Maar ze weten vaak niet zo goed hoe ze die rol moeten vervullen. Want wat weet jouw partner nou van bevallen? Meestal niet zo heel veel.

Bereid jezelf als zwangere niet alleen voor maar doe dit samen! Zodat jullie beiden de tools in handen hebben om de bevalling te ondersteunen. Zodat jouw (geboorte) partner op de hoogte is van jouw wensen rondom de bevalling.

De Relaxed bevallen vanuit Regie® bevalcursus is dan echt een uitkomst. Deze complete bevalcursus bevat een uitgebreide partnerles die je samen met je (geboorte) partner volgt. Zo hebben jullie straks tijdens de bevalling samen alle tools in handen om Relaxed te kunnen bevallen. Je duikt tijdens de cursus samen in het geboorteplan. Dit maakt het voor je partner een stuk makkelijker om straks op een fijne manier met het zorgpersoneel te communiceren tijdens de bevalling.


Kortom dit programma biedt jullie echt alle tools zodat je (geboorte) partner jou met vertrouwen kan ondersteunen tijdens de bevalling en dat je samen de verantwoordelijkheid draagt om Relaxed te kunnen bevallen.

Meer weten? Check de bevalcursus hieronder!Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page